Gravid vecka 36
Publicerat den

Har varit lite uppehåll i magbilder här på bloggen men här kommer nu en uppdatering. Vi är nu i mitten på v36 och vår lilla bebis kan titta ut när som helst, men självklart hoppas vi att hon stannar där inne i några veckor till. Besök hos barnmorskan förra veckan visade att bebisen nu ligger helt fixerad med huvudet nedåt och det är inte troligt att hon ska kunde vända sig sista tiden fram till förlossningen. 
Igår var vi på informationsträff på BB Stockholm där de berättade om allt vi behöver veta inför förlossningen så som vart vi ska ringa, smärtlindring, värkarbetets faser osv. 
 
Bild tagen i v36+1, magen växer med en rasande fart just nu och har inte vant mig vid den kanonkula jag möts av när jag tittar ner :)


Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

Barnet: Nu väger barnet ca 2800 gram och längden är ungefär 46 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Tänk på att det är karaktären på fosterrörelserna som ändras, dock ej frekvensen. Vid avsaknad av eller minskade fosterrörelser ska du ALLTID kontakta förlossningen eller din MVC. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen
 
Information från www.familjeliv.se



Sista helgen i november
Publicerat den

Tycker dagarna och veckorna går så snabbt nu och mörkret hjälper inte direkt till, blir ju mörkt redan vid 15:30 så känner mig inte alla sugen på att hitta på så mycket på vardagskvällarna. Försöker istället hinna med så mycket som möjligt på helgerna samtidigt som kroppen behöver sin vila för att orka med de sista veckorna fram till förlossningen. 


Denna lördag startar med frukost på sängen och två olästa Amelia som nu lästs från pärm till pärm. En perfekt start på helgen och i eftermiddag ska vi på skaldjursafton hos min morfar




Söndag och Fars dag
Publicerat den

Idag är det fars dag så glöm inte att gratta alla pappor där ute lite extra!
 

Helgerna bara swischar förbi och vips så är det söndag igen och en ny vecka knackar på dörren. Lördags kvällen spenderades med mina kära väninnor, alltid lika trevligt när vi alla samlas och och går loss på tjejprat och god mat. Idag söndag är det fars dag så vi ska strax åka hem till min pappa på lite middag.
Hoppas ni alla haft en trevlig helg och att ni hunnit fylla på med energi till en ny vecka!



Nybakat bröd är helglyx
Publicerat den

SIRAPSLIMPA

Tänkte tipsa om ett superenkelt recept på bröd som ni verkligen måste prova. Även om brödet tar 1 1/2 timme i ugnen och smakar bäst om den får stå över natten – så tar det bra några minuter att röra ihop smeten!

 

2 bröd
6 1/2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
2 dl rågkross
1 dl linfrön
2 dl solroskärnor
1 dl strödadlar eller russin (kan skippas)
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap

 

Värm ugnen på 175 grader. Smörj och bröa två avlånga bakformar.

 Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt filmjölk och sirap och blanda till en lös smet. Häll smeten i formarna och grädda på nedersta falsen i ugnen, ca 1 1/2 timme. Låt bröden svalna i formarna på ett galler. Stjälp upp brödet ur formen när det har svalnat. Brödet är godast om det får vila en dag.




Gravid vecka 32
Publicerat den

Magen i v32+0
 
Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 2200 gram och är ungefär 43 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Information från www.familjeliv.se



Ny hårfärg
Publicerat den

 
Efter ett välbehövligt besök hos frisören så fick jag en ny hårfärg, en blanding av mörkblond/ljusbrunt. Graviditeten har gett mig mycket mörkare hår så för at undika att gå runt med svart hårbotten och blonda toppar på BB ala "white trash" så beslutade vi oss för att det enda rätta var att gå mörkare. Tog några dagar att vänja sig men nu känns det helt okej med det mörka håret :)



Inköpslista till bebis
Publicerat den

Hittade en rolig lista med saker att köpa till bebis. Jag vet inte riktigt om det är ett måste att köpa allt på listan innan Lillan kommer, men en del har vi i alla fall kvar att införskaffa. 
 
Vagn:
(x) Vagn
(x) Filt (blivande farmor virkar)
( ) Åkpåse 
( ) Täcke och kudde
(x) Plastad frotté
(x) Vagnleksak/Mobil
(x) Reflex 
( ) Skötväska 

Bil:
(x) Bilstol 

Sova gott:
(x) Spjälsäng/Vagga
( ) Spjälskydd
(x) Madrass
( ) Täcke
( ) Kudde
( ) Lakan
(x) Plastad frotté
(x) Påslakanset
( ) Leksaksmobil/speldosa
(x) Gosedjur

Sköta om:
( ) Skötbord
(x) Skötbädd/skötskydd
( ) Mobil 
( ) Våtservetter
( ) Tvättlappar
( ) Blöjor 
( ) Blöjhink 

Äta mat:
(x) Amnings-BH
( ) Bröstpump
( ) Nappflaska
( ) Flaskborste
( ) Modersmjölksersättning
( ) Amnings kupor
( ) Haklappar
(x) Dreggelhaklappar

Bada:
( ) Badbalja
( ) Tvättlappar av frotté
( ) Babyolja
( ) Badhandduk med huva

Kläder stlk 50/52
(x) Body
( ) Dress
(x) Mjukisbyxor
(x) Mössa
( ) Pyamas
(x) Strumpor

Kläder stlk 56:
(x) Bodys 
(x) Strumpor
(x) Pyjamasar
(x) VelourByxor
(x) Mössor
(x) Overall-tunn
(x) Overall-tjock
(x) Tossor

Mini-Apotek:
( ) Kräm mot röd bebisrumpa
( ) Näsdroppar för spädbarn
( ) Panodil, stolpiller för spädbarn
( ) Febertermometer
( ) Kräm mot torr hud
( ) Idomin
( ) Barnolja
( ) Xylocain

Övrigt:
(x) Filtar
(x) Amningskudde
(x) Bärsele
( ) Babysitter
( ) Snuttefilt 
( ) Nalle/gosedjur
( ) Nappar 
( ) Napphållare
( ) Fårskinnspläd
(x) Förvaringsmöbel till bebiskläder
( ) Babygym

Kommer ni på något mer som ska stå med?



Pannkakslunch en grå söndag i november
Publicerat den

Så var ytterligare en helg snart slut. Helgen började i fredags med kalas för Stella som fyllde 3år och det bjöds på goda smörgåstårtor och fika hemma hos Jenny med familj. På lördagen begav vi oss till svärföräldrarna där det bjöds på familjemiddag för att fira svågern som fyllde år. Mycket gott och trevligt! Söndagen har spenderats här hemma, mannen har skurat fönster och storstädat och jag hjälper till mentalt med glada hejjarop från soffan :)

Blir mycket gravid och bebisprat vart vi än går nu och vi får mycket bra input från alla erfarna runt om kring oss så det är toppen. 




Gravid vecka 31
Publicerat den

Otroligt hur fort tiden går! Nu känns det som att graviditeten börjar närma sig sitt slut, vilket är både spännande och lite läskigt :) Det ska bli roligt att snart få lära känna vårt lilla mirakel som bott där inne i magen under så lång tid ♥
Under hela graviditeten har förlossningen kännts väldigt långt bort, men nu är det ju faktiskt inte mycket mer än två månader kvar! I texten nedan står det om ryggbesvär och foglossning i v31 men detta känner jag inte av för tillfället vilket är skönt. Mellan veckorna 25-29 så hade jag en hel del besvär men just nu njuter jag av att nästan känna mig "som vanligt".
 
Gravid i vecka 31+4
 
Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.
 
Information från www.familjeliv.se