Gravid vecka 39
Publicerat den

Nu verkar vår lilltjej ha bestämt sig för att komma ut. Natten mot fredag 21/12 vaknade jag av att vattnet gick men kände inte av några värkar. Under fredagen blev det att par vändor in till BB för undersökning och CTG men det blev till att åka hem och fortsätta invänta värkarna. Fostervattnet har fortsatt läcka ut och troligtvis blir det igångsättning nu lördag kväll så just nu laddar vi här hemma genom att äta och vila, vet ju inte hur det närmaste dygnen kommer se ut.
 
En sista magbild tagen strax innan första vändan in till BB under fredagen
 
Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.
 
Information från www.familjeliv.se


NAMN
 

MAIL


URL

Spara?