Ursäkta kaoset, min man boar!
Publicerat den

Halva sovrummet står för tillfället i vårat vardagsrum

Inte bara vi blivande mammor som boar i hemmet inför bebisens ankomst. Här hemma har mannen kommit på att sovrummet nog behövde målas om innan vår dotter anländer så tidigt imorse ramlade målarna in här och för tillfället råder kaos i hela hemmet. Frågan är vart den gravida hustrun ska sova inatt? Tror inte att målarfärgslukt är det bästa att sova i....
Årets första snö!
Publicerat den


25/10 kom första snön för året

Tänk att man blir lika överraskad varje år när den första snön faller. Var på Cirkus, ute på Djurgården igår kväll och helt plötsligt tittar vi ut genom fönstret och ser hur det snöar för fullt. Himla härligt men herregud så kallt det var när vi skulle hem igen.
Barnvagn klar
Publicerat den

 
Efter att ha genomsökt större delen av barnvagnsmarknaden och vägt fördelar och nackdelar mot varandra om och om igen så föll valet tillslut på en Bugaboo Cameleon. Så nu står den parkerad här hemma och väntar på vår prinsessas ankomst och förhoppningsvis kommer det bli många promenader i denna under kommande år :)Gravid vecka 30
Publicerat den

Då var det dags för ny vecka IGEN! Nu går vi in på sista etappen och om cirka 10 veckor så får vi träffa vårt lilla mirakel ♥ 

Vecka 30
 
Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Information från www.familjeliv.seLördag
Publicerat den

Idag så slappar vi här hemma. Senaste veckorna och helgerna har varit fullbokade med en massa skoj men för att orka med det så behövs även lite slappar tid däremellan.

Så medans mannen är iväg och jobbar så spenderar jag, magen och katterna denna lördags förmiddag i soffan och tittar på repriser från veckan.
Älskar hösten
Publicerat den

Hösten har sina fördelar. Vad kan väll vara bättre en fredags kväll än att kura ihop sig i soffan, tända en brasa och njuta av att det äntligen är helg
Gravid cravings
Publicerat den

Ett tips till alla gravida "flick-mammor" som älskar surt
 
Som gravid så får jag ständigt frågan om jag har några galna cravings, typ äter sand eller skickar ut mannen mitt i natten för att köpa chokladglass som jag äter tillsammans med saltgurka. Men har faktiskt inte så många sådana. Det enda jag varit sugen på ända sedan dag 1 är surt och beskt så har b.la druckits många liter grapefrukt juice under graviditeten. Stämmer kanske som det sägs att om man är gravid med en flicka så är man sugen på surt och är man gravid med en pojke så vill man ha salt? Nu har jag iallafall hittat det ultimata för att stilla suget efter surt, MAOAM Sour. Så otroligt surt att det drar ihop sig i hela munnen när man äter dem men fantastiskt gott! Gravid vecka 29
Publicerat den

Är det verkligen redan vecka 29!? Inte långt kvar till december och sedan är lillan förhoppningsvis här. Jag märker av graviditeten mycket mer nu än tidigare, speciellt på sparkarna och det känns att det är trängre där inne i magen. 
Har fått lite problem med foglossning de senaste veckorna och det är inte skoj, det hugger till bak i ryggen titt som tätt och det ömmar i ljumskarna. Försöker ta det lugnare, undviker trapport och vaggar fram likt en anka :) Försöker även att stressa mindre vilket är lättare sagt än gjort men det är verkligen tur att kroppen är så bra på att säga ifrån, för om jag håller för högt tempo så säger kroppen till direkt.
 
 
Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad. Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet. Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. 

Information från www.familjeliv.sePyttesmått!
Publicerat den

Tänk att en pytteliten person snart ska ha dessa små, små plagg på sig. Svårt att förstå :)
Vardagsrummet Före - Efter
Publicerat den

Vardagsrummet före
Vardagsrummet efter
 

Skrev för en tid sedan att jag ville göra om i vardagsrummet. Ideén om hur jag ville ha det föddes under vår semester i USA och efter att ha planterat förslaget hos min man så körde vi igång. Gamla soffan och fåtöljen såldes snabbt på blocket och en härlig hörnsoffa införskaffades. Kuddar och filtar i blå/grå/vita toner blev pricken över i:et tillsammans med vår tavlan som äntligen blivit klar. Är så nöjd med slutresultatet, blev precis som jag hade tänkt mig!
 
 Förberedelser
Publicerat den

I ramen sitter vår första bild av det lilla mirakel som växer i min mage

Denna lördag började med en härlig och välbehövlig sovmorgon. Mannen åkte iväg tidigt i morse för båtupptagning och jag har mjukstartat med frukost i sängen och läst gravid tidningar. Precis vad jag behövde efter en lång vecka.

Tidigare i veckan åkte vi till det blå/gula möbelvaruhuset och köpte en byrå att förvara alla bebisens saker i. Så idag ska alla de söta små bebiskläderna tvättas och läggas på plats i byrån i väntan på vår prinsessas ankomst. Så roligt att gå igenom allt som shoppats och börja förbereda :)
Äntligen helg
Publicerat den

Veckorna rusar på i ett väldigt tempo just nu och kalendern är rätt fullbokad dygnet runt. Mycket på jobbet, renovering hemma och förberedelser inför bebis ankomst gör att timmarna och dagarna inte riktigt räcker till. Mitt i detta försöker jag ändå ta det lugnt och njuta av min graviditet och förbereda mig för det som kommer. Då är det skönt med lite helg äntligen. Ikväll blir det fredagsmys hemma i soffan med tända ljus och kanske en bra film och helgens projekt består i att hitta och köpa barnvagn.
Gravid vecka 28
Publicerat den

Även om jag nu vetat ett bra tag att vi snart ska bli föräldrar så känns det till och från ändå väldigt overkligt och svårt att förstå. Vem är det egentligen som busar runt och hickar inne i min mage!? Kommer hon likna mig eller Eddie, eller kanske båda två? Samtidigt som det känns oerhört roligt och spännande så känns det också lite läskigt - vi kommer faktiskt ha ansvar för ett litet barn. Vilket uppdrag!  Finns det ens något större?

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska. Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?


Information från familjeliv.se