Gravid vecka 31
Publicerat den

Otroligt hur fort tiden går! Nu känns det som att graviditeten börjar närma sig sitt slut, vilket är både spännande och lite läskigt :) Det ska bli roligt att snart få lära känna vårt lilla mirakel som bott där inne i magen under så lång tid ♥
Under hela graviditeten har förlossningen kännts väldigt långt bort, men nu är det ju faktiskt inte mycket mer än två månader kvar! I texten nedan står det om ryggbesvär och foglossning i v31 men detta känner jag inte av för tillfället vilket är skönt. Mellan veckorna 25-29 så hade jag en hel del besvär men just nu njuter jag av att nästan känna mig "som vanligt".
 
Gravid i vecka 31+4
 
Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.
 
Information från www.familjeliv.se


NAMN
 

MAIL


URL

Spara?